Recept: Gyoza (japanska dumplings)
35 st wontonplattor (finns att köpa i din asiatiska livsmedelbutik)
200g fläskfärs
200g champinjoner
3 vitlöks klyftor
2 msk japansk soja
1 msk riven ingefära
ca 50 g salladslök
1-2 färsk röd chili, ev. utbyte mot 2 msk sambalolek
2 msk ostron sås (på ett ungefär)
sesamolja
Salt & peppar
- Ta fram wontonplattorna från frysen på morgonen, ta helst ut dem ur paketet eftersom det har en förmåga att samla vatten och förstöra de bladen som ligger längst underst. Lägg plattorna istället på ett fat under en bakhandduk (annars kommer de torka ut)
- Hacka champinjonerna i mellan stora bitar
- Riv vitlöken och ingefära fint.
- Hacka chilin och salladslöken nogrant.
- Rör ner allt ovan i en mixer tillsammans med sojan. Mixa till bra konsistens.
- Rör ner det i färsen, och krydda med ostron sås, lite seasamolja, salt & peppar.
- Dags att vika in köttet i plattorna, använd dig av ca 1 msk i varje.
- När alla är vikta så värm olja och lite sesamolja i en stekpanna (som har ett tillhörande lock)
- Stek knytena på varje sida tills de har en gyllene yta.
- Häll i varmt, helst kokande vatten, i botten på pannan så att det precis blir täckt.
- Stoppa på locket och vänta tills vattnet har avdunstat.
- Servera med en sås, sallad eller ris. Denna rätt fungerar även bra som förrätt.
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar