Recept: Simpel Yakiniku
Om man direkt översätter denna maträtt så betyder det "grillat kött" och är ett sätt att tillaga mat i Japan. Normalt fall så tillagas detta över en glödande kol grill eller över en gasollåga men eftersom alla inte kanske orkar grilla alla dagar så kommer här ett simplare recept som man kan göra i stekpannan eller i grillpannan. :)
Recept: 4 port
400-500g nötkött i tunna skivor, som tex entrecôte eller lövbiff.
1 msk sesamolja (till stekning)
Marinad:
4st röda chili
2 klyftor vitlök
0,5 msk färsk ingefära
4 msk Soja
1 msk socker
1 nypa svartpeppar.
Gör så här:
- Riv ingefäran och vitlöken fint i ett rivjärn.
- Hacka chilin i små bitar, om du vill ha det starkare så behåll kärnorna. det är där det starka sitter.
- Blanda ihop resterade ingredienser av marinaden i en skål och häll ned chilin, vitlöken och ingefäran.
- Lägg i köttet i marinaden och rör om noga så att allt kött har fått sås på sig.
- Låt marinera i MINST 30 minuter. Ju längre desto bättre.
- Stek köttet hastigt i sesamoljan
- Servera tillsamman med ris.
Om man vill ha en vegetarisk version av detta så kan du lägga ner grönsaker, tofu m.m. i marinaden istället. Det kan du även göra om du vill ha grönsaker till middag, blir kanon gott! Och nu till sommaren skulle jag tipsa dig om att göra detta vid en grill. Har du en liten klotgrill eller liknande så fungerar detta perfekt. Tror till och med att en engångsgrill skulle också funka. Det mest viktigaste med grillen är i alla fall att den är låg p.ga att det går fort att tillaga köttet och du måste på så sätt ha översikt över den.
Smaklig måltid <3
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar